رپورتاژ

چگونه مشکلات مربوط به نقص ایمنی تشخیص داده می‌شوند؟

  • چگونه مشکلات مربوط به نقص ایمنی تشخیص داده می‌شوند؟

    گلبول‌های سفید خون بخش مهمی از سیستم ایمنی بدن شما هستند. بیماری‌های نقص ایمنی می‌توانند باعث کاهش یا افزایش تعداد گلبول‌های سفید خون شوند. تعداد این گلبول‌ها به وسیله آزمایش WBC اندازه‌گیری می‌شود. در این مقاله به معرفی این آزمایش و نحوه تفسیر آن می‌پردازیم.

    WBC در آزمایش خون چیست؟

    WBC در آزمایش خون چیست؟ آزمایش WBC به معنای شمارش گلبول‌های سفید خون است. شمارش گلبول‌های سفید اغلب برای کمک به تشخیص اختلالات مربوط به بالا یا پایین بودن تعداد گلبول‌های سفید استفاده می‌شود. گلبول‌های سفید بخش مهمی از سیستم ایمنی شما را تشکیل می‌دهند و در بروز عفونت به با عوامل بیماری‌زا مبارزه می‌کنند. تعداد گلبول‌های سفید در خون شما محدود مشخصی دارد و عواملی مثل بعضی از بیماری‌ها باعث کاهش یا افزایش آن می‌شود. آزمایش شمارش گلبول‌های سفید که به عنوان بخشی از آزمایش کامل خون شمرده می‌شود به شما کمک می‌کند مقدار این گلبول‌های حیاتی را در خون شما اندازه بگیرید.

    wbc در آزمایش خون
    wbc در آزمایش خون

    دلیل تجویز آزمایش WBC چیست؟

    اگر علائم عفونت، التهاب یا بیماری خودایمنی دارید، ممکن است پزشک این آزمایش را تجویز کند. علائم عفونت عبارتند از:

    • تب
    • لرز
    • درد بدن
    • سردرد

    علائم التهاب و بیماری‌های خودایمنی بسته به ناحیه التهاب و نوع بیماری متفاوت خواهد بود. همچنین اگر بیماری دارید که سیستم ایمنی شما را ضعیف می‌کند یا داروهایی مصرف می‌کنید که پاسخ ایمنی شما را کاهش می‌دهد، ممکن است به این آزمایش نیاز داشته باشید. اگر آزمایش نشان دهد که تعداد گلبول‌های سفید خون شما غیرطبیعی است، ممکن است پزشک آزمایش‌های تشخیصی بیشتر را تجویز کند.

    نوزاد تازه متولد شده یا بزرگتر نیز ممکن است به عنوان بخشی از یک آزمایش غربالگری، این آزمایش را انجام دهد به خصوص اگر علائم اختلال گلبول‌های سفید را داشته باشد.

    میزان نرمال WBC در آزمایش خون چقدر است؟

    باید گفت تعداد گلبول‌های سفید تا حدودی بین افراد متفاوت است. میزان نرمال WBC در آزمایش خون بین ۵۰۰۰ تا ۱۱۰۰۰ در هر میکرولیتر است. بالا یا پایین بودن غیر طبیعی میزان گلبول‌های سفید می‌تواند نشان‌دهنده مشکلاتی از جمله نقص سیستم ایمنی شما باشد. محدوده طبیعی این آزمایش می‌تواند بر اساس سن قدری متفاوت باشد. به طور خلاصه میزان نرمال WBC بر اساس سن در جدول زیر نمایش داده شده است:

    میزان نرمال WBC (سلول در هر mL) سن
    ۹ تا ۳۰ هزار نوزاد
    ۶ تا ۱۷ هزار کودک تا ۲۴ ماه
    ۵ تا ۱۰ هزار همه افراد بالاتر از دو سال
    آزمایش wbc
    آزمایش wbc

    بالا بودن WBC در آزمایش خون به چه معناست؟

    دلایل متعددی می‌تواند باعث بالا رفتن میزان آزمایش WBC شود. اختلالات مربوط به بالا بودن میزان گلبول‌های سفید خون عبارتند از:

    • بیماری‌های خود ایمنی و التهابی مانند آرتریت روماتوئید
    • نقص سیستم ایمنی
    • بیماری سل
    • عفونت‌های باکتریایی یا ویروسی
    • سرطان خون
    • سرطان‌هایی مانند لوسمی و بیماری هوچکین
    • بعضی داروها
    • سیگار کشیدن
    • واکنش‌های آلرژیک

    همچنین اختلالات مربوط به پایین بودن آزمایش WBC عبارتند از:

    • بیمار‌ی‌های سیستم ایمنی مانند ایدز
    • سرطان مغز استخوان
    • بیماری‌های کبد یا طحال

    در بیشتر موارد، هیچ علامت خاصی مربوط به افزایش تعداد گلبول‌های سفید خون وجود ندارد، اگرچه علائم مرتبط با بیماری زمینه‌ای ممکن است به وجود بیاید. با این حال، در موارد شدید، مانند زمانی که لکوسیتوز (شرایطی که مغز استخوان را تحت تاثیر قرار می‌دهد) رخ می‌دهد، علائمی که مستقیما به افزایش تعداد گلبول‌های سفید مربوط می‌شود نیز ممکن است ایجاد می‌شود.

    تشخیص مشکلات نقص ایمنی با آزمایش‌WBC

    گلبول‌های سفید خون نقش کلیدی در سیستم ایمنی شما دارند. آن‌ها در مغز استخوان ساخته می‌شوند و بخشی از سیستم لنفاوی بدن شما هستند. گلبول‌های سفید خون از طریق خون در سراسر بدن شما حرکت می‌کنند و به دنبال مهاجمان خارجی (میکروب‌ها) مانند باکتری‌ها، ویروس‌ها، انگل‌ها و قارچ‌ها می‌گردند و زمانی که آن‌ها را پیدا می‌کنند، حمله ایمنی را آغاز می‌کنند.

    در بسیاری از اوقات نقص سیستم ایمنی بدن باعث اختلال در فرایند تولید گلبول‌های سفید می‌شود. این می‌تواند شامل کاهش یا افزایش غیرطبیعی سطح WBC در آزمایش خون شود. یکی از دلایل شایع این اختلال بیماری‌های خودایمنی هستند. بیماری خودایمنی به حالتی گفته می‌شود که به بدن در تشخیص سلول‌های مهاجم اشتباه کرده و سلول‌های بدن را هدف قرار می‌دهد. مهم‌ترین بیماری‌های خود ایمنی که باعث به هم خوردن تعادل تعداد گلبول‌های سفید می‌شوند شامل موارد زیر است:

    • آرتریت روماتوئید
    • ایدز
    • سرطان لوسمی
    • نوتروپنی اتوایمیون
    • بیماری کرون

    به کمک آزمایش WBC می‌توان میزان گلبول‌های سفید خون را مشخص کرد. در صورتی که علائم بیماری‌های خودایمنی داشته باشید پزشک برای اطمینان بیشتر این آزمایش را تجویز می‌کند و در صورت تایید غیرطبیعی بودن میزان WBC در آزمایش خون، بررسی‌های بیشتری برای تایید علت آن انجام می‌دهد.

    نکات مهم پیش از آزمایش WBC

    به طور عادی می‌توان گفت آمادگی خاصی برای این آزمایش لازم نیست و مصرف غذا شب قبل از آزمایش میزان WBC در آزمایش را تغییر نخواهد داد. اما اگر این تست را همراه با آزمایش کامل خون یا آزمایش‌های دیگری انجام دهید، احتمالا پزشک از شما می‌خواهد که حدود ۱۲ ساعت پیش از آزمایش غذا نخورید. همچنین مصرف بعضی داروها می‌تواند بر نتیجه آزمایش تاثیر بگذارد. بنابراین اگر دارو یا مکمل خاصی مصرف می‌کنید حتما پزشک خود را در جریان بگذارید. پرتودرمانی، داروهای استروئیدی و عفونت و التهاب می‌توانند بر نتیجه آزمایش تاثیر بگذارند.

    wbc در آزمایش
    wbc در آزمایش

    تشخیص مشکلات مربوط به نقص ایمنی در منزل با هومکا

    به کمک خدمات آزمایش در منزل هومکا می‌توانید آزمایش WBC و سایر آزمایش‌های خون و ادرار را به راحتی در منزل خود انجام دهید. در صورتی که علائمی دارید که احتمال مبتلا به بیماری‌های خودایمنی را در شما بالا می‌برد به راحتی می‌توانید با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس بگیرید یا با مرجعه به وبسایت هومکا به نشانی www.homeca.ir، انواع خدمات آزمایش در منزل را ثبت نمایید. خدمات آزمایش در منزل هومکا هم‌اکنون زیر نظر بیمه پایه و تکمیلی و در استان تهران و شهرهای کرج، مشهد، اصفهان، شیراز، رشت، تبریز و اهواز در دسترس است.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

    دکمه بازگشت به بالا